Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за станалото в Елин Пелин

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев очаква бързо разследване и изясняване на причините за случилото в Елин Пелин:

"Позволете ми да изкажа съболезнования на семейството на доцент Шишков и на всички пострадали в трагичния инцидент със складовете за фойерверки в Елин Пелин. Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за случая, но винаги, при боравене с опасни материали, трябва да се спазват мерките за безопасност. Призовавам всички, които по някакъв начин имат досег с опасни материали, да спазват всички необходими правила, наредби и мерки за безопасност". 

Решенията на Конституционния съд трябва да допринасят за ефективно управление на държавата, коментира Радев:

"Сезирах Конституционния съд с ясно аргументирани мотиви и очаквам решенията на Конституционния съд да допринасят за независима съдебна система, за ефективно правосъдие и справедливост. Очаквам те да допринасят за ефективно управление на държавата и най-вече - за ясна политическа отговорност на всеки, който управлява". 

Президентът не съобщи на коя партия ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство. Срокът за връчване на третата папка изтича в понеделник.

"Неслучайно Конституцията е дала 7 дни срок за връчване на третия мандат и аз се надявам политическите партии в 50-ото Народно събрание да използват това време да преосмислят своите собствени позиции, своите виждания за бъдещето на България, да проявят максимална конструктивност и да използват този последен шанс. Ако не успеят, ясно е, че отиваме на избори".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна