Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община.

Пожарът в складовете за пиротехника е следен през цялата нощ с помощта на дрон с термокамера, който е на аварийните екипи на Столичната община.

И в момента екипите на АПП са на място и работят в района на инцидента. Продължават и облитанията с дрона, за да се наблюдават складовете.

Изпратени са 11 цистерни с вода на мястото на пожара, за да подпомага работата по погасяване на пожара в складовете на търговска фирма наблизо. Направена е организация пожарните автомобили и водоноските да презареждат с вода от инсталацията в Хан Богоров, като се включиха водоноски и на фирми изпълнители.

В района на пожара Столичната община е поставила мобилна измервателна станция за следене качеството на атмосферния въздух с цел проследяване на навлизане в посока на София замърсени въздушни маси от мястото на инцидента.

Станцията беше позиционирана в центъра на с. Лесново в близост до пожара, защото натам се насочи димът, уточняват от Общината.

Направените измервания от станцията през нощта и към момента показват, че няма превишения на нормите на фини прахови частици, азотен и серен диоксид.

Данните от измервателната станцията на атмосферния въздух не отчитат превишени концентрации на замърсители и няма опасност за живота и здравето на хората, посочиха от дирекция „Климат, енергия и въздух“ на Столичната община.

Данните на измервателната станция могат да се наблюдават в реално време на сайта.

Столичната община има готовност да окаже съдействие за настаняване на нуждаещи се в общинските центрове за временно настаняване. Сигнали за хора, които искат да бъдат настанени, се приемат в денонощния Контактен център на общината. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени