Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският министър на транспорта: Саботажът в жп мрежата е с тежки последици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

800 хиляди пътници са засегнати от масираната атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Тя наруши движението по някои от най-натоварените линии часове преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. 

След палежи по линиите, свързващи Париж с градове като Лил, Бордо и Страсбург, в ход са действия по възстановяване на движението, но въпреки това трафикът ще остане нарушен поне до края на седмицата, предупредиха властите.

Министърът на транспорта Патрис Вергрит подчерта, че саботажът е с "много тежки последици" за железопътния трафик, тъй като към натоварването около откриването на Олимпиадата тази вечер се добавят и пътниците, които тръгват на почивка.

Железопътният оператор "Евростар" посъветва днес клиентите си да отложат пътуванията, "Дойче Бан" също предупреди за нарушено движение по железопътната си мрежа.

Парижани коментираха вандалските действия: 

"Това е катастрофа, защото днес е откриването на Олимпийските игри - голямо събитие, което трябваше да бъде великолепно, а това разваля радостта на хората.  А на всичко отгоре и времето не е хубаво".

"Не всичко може да бъде предотвратено, нищо не е 100 процента сигурно, от време на време все ще стане нещо неприятно. Не можем да смятаме, че нищо няма да се случи, защото сме взели мерки". 

В безпрецедентна операция по сигурността участват 45 000 полицаи, 10 000 войници и 2000 частни охранители. Снайперисти ще бъдат разположени на покриви около мястото, с дронове ще бъде наблюдавано движението от въздуха. Въздушното пространство в радиус от 150 километра от Париж ще бъде затворено за вечерта, а районите на Сена, през които ще премине парадът, ще бъдат затворени за автомобилен трафик.

За първи път в историята на летните игри церемонията няма да се проведе на стадион, националните делегации - 200 на брой - ще плават по Сена. Билети за събитието имат 300 хиляди души. 
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени