Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левите сили тръгват към Бузлуджа обединени

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", ще бъде представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа в събота. 

Документът, който подписаха в Стара Загора представители на различни леви формации, е само началото, а идеята е новата лява коалиция да се върне в управлението на страната. Крачките към консолидация ще продължат и през следващата седмица с други формации в лявото пространство, каза изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

Сред подписалите документа са и петте леви коалиции, участвали на последните парламентарни избори, и знакови лица, напуснали столетницата като президентът Георги Първанов, Мая Манолова, Татяна Дончева и Костадин Паскалев.


Лявото политическо пространство има нужда от преосноваване и дори от ново име, но тъй като това предизвиква полемика и страхове сред част от средите в БСП, е по-важно да се започне работа по конкретни политики, за които всяка формация може да допринесе, заяви Мая Манолова от „Изправи се БГ“.

Президентът Георги Първанов предупреди, че обща коалиция няма да е лесно начинание, а целта ѝ трябва да бъде бъдещо ляво управление, за което всяко формация трябва да работи.

Участниците в срещата в Стара Загора се договориха в следващите седмици да се изготви управленска програма сектор по сектор.

Голямото ляво обединение се създава символично и в навечерието на традиционния митинг-събор на Бузлуджа в събота, където се очакват хиляди симпатизанти на социалистите от цялата страна.


По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени