Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията с взривените складове за фойерверки в Елин Пелин все още не е напълно овладяна

Снимка: БТА

Ситуацията с взривените складове за фойерверки все още не е напълно овладяна. Основната версия, по която работи полицията, е човешка небрежност. Това стана ясно от изявление на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев в следобедните часове. Жителите на Гара Елин Пелин се завърнаха по домовете си. Част от тях прекараха нощта в спортната зала на град Елин Пелин, а полицията пазеше домовете им от мародери.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев официално потвърдиха, че преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Петър Шишков е загиналият при взрива в склада с фойерверки:

"Имаме информация, че професорът, който е бил на място, е правил подготовка на пиротехника за някакво тържество в днешния ден. Най-вероятно се касае за някаква небрежност и може би това ще е една от основните версии, по които ще се работи".

Телата на починалия впоследствие мъж и неговата дъщеря са извадени от охранителя на складовите помещения и пожарникари, още преди да стане ясно колко опасна е ситуацията. Двама души остават в неизвестност – това са 22-годишният син на собственика на склада и 60-годишен мъж.

Димитър Кангалджиев уточни:

"Към настоящия момент не можем да кажем, че ситуацията е напълно овладяна. В днешния ден, със съдействието на военновъздушните сили бяха направени няколко облитания и обливания на горящите складове. Към настоящия момент това, което констатираме, че няма горящ жив огън, има тлеене в засегнатите складове".

Бригаден генерал Станимир Йорданов от Щаба на отбраната уточни, че гасенето от въздух е преустановено:

"Те почнаха да гасят, но се оказа, че в момента не толкова целесъобразно поради установени наличия на вещества, които могат да предизвика неприятни последствия".

По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви:

"Реално складът, за който се очаква, че има около 2 тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Покрай него е горяло действително, но все още той е в цялост и не е засегнат".

Малко след 16.00 часа електричеството беше възстановено и хората от близките до взрива къщи се върнаха в домовете си.

И към момента се чуват макар и слаби гърмежи от взривяващи се фойерверки.

Вече няма опасност за склада на фирма за хранителни стоки. В момента там тече разследване от Националната следствена служба и служители извършват оглед на местопроизшествието.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени