Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запрянов: Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули, коментира в парламента служебният министър на отбраната Атанас Запрянов:

"Първа и най-важно беше да задействаме модул от нашата Военна полиция, тъй като се оказа, че колегите от МВР не разполагат с бронирана техника, която е способна да влезе и да огледа района. Бяха задействани един брониран джип "Мерцедес" и два джипа "Пустинна котка", които позволиха след пристигането на място да бъде огледан района. Много внимателно ние сме в координация със специалисти от МВР. Когато се наложи да се влезе в района, първо да се влезе с подготвени хора и после се с останалите".

Запрянов каза, че е разпоредил и са приведени в готовност модулът за действие при промишлени аварии, както и модулът за инженерно разузнаване, инженерно-сапьорните ни модули и екипировката за борба с импровизирани взривни устройства. Задействана е и вертолетната авиация:

"Вертолетите са пребазирани рано тази сутрин на летище "Враждебна" и се включиха първо в разузнаването и  огледа на складовете, а след това участваха в пожарогасене. След като колегите от МВР "Пожарна защита" прецениха, че не е необходимо повече да се подава вода, вертолетите бяха изтеглени. Те и сега се намират на летище "Враждебна. Тази вечер ще се приберат в авиобаза "Крумово", ще бъдат технически проверени и подготвен и ще се върнат утре равно сутринта отново в София и ще имат готовност да продължат, ако се наложи отново да гасим".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени