Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожар в граничната с Гърция планина Славянка
Снимка: ЮЗДП

Пожарът в граничната планина Славянка  отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка.

В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са денонощно на граничната бразда в продължение на седмица и обхождат изключително труден терен с дължина над 5 километра. Падналият вчера дъжд помогна, но за кратко.

Днес огънят отново е  стигнал до България:

"Както и очаквахме, огънят отново се активизира в момента, в който слънцето започна да напича и температурите се повишиха. Активизираха се огнищата, активизира се и пак огънят по периферията и ние сме пак като опълченци", каза директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков.

Той не скри разочарованието си от отказа на гръцките власти да продължат гасенето с хеликоптери и самолети, оставяйки българските огнеборци да работят в рискова ситуация заради минираната територия:

"Отказаха гърците днес да изпратят хеликоптери, за да можем да загасим по-лесно пожара. Говореха, че имате някакъв голям пожар надолу в тяхната територия, който е с по-висок риск и затова засега не могат да ни гарантират това. В момента виждам, че два от техните самолети прелитат".

Радост от инцидентно пристигналите самолети обаче нямаше:

"Като говорих с колегите, преди 20 години на същото място, когато е станал пожара, тогава са го гасили 1 месец и 12 дена, докато е завалял дъжд. Дано да не се окажем в същата ситуация", посочи Пламен Поюков.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени