Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът оглави литургията в храм "Св. Седмочисленици" в София на празника на Свети Пантелеймон

Патриарх Даниил
Снимка: БТА

27 юли е отреден от църквата за почват към славянските първоучители Кирил и Методий и книжовното дело в евангелизирането на българския народ на техните ученици Климент Охридски, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Храмов празник отбелязва и столичната църква, осветена с името на светите седмочисленици през 1903 година. 

Храмов празник отбелязва една от централните столични църкви - "Свети Седмочисленици", където светата литургия от 9:30 часа води патриарх Даниил. 

Отец Николай, предстоятел на храма, коментира в навечерието на празника:

"Ще бъдем удостоени с посещението на светещия нов български патриарх. Ще има тържествена служба. Патриархът ще приветства богомолци и ще каже това, което счита, че е необходимо да се каже. Той е подготвен човек в Богослужение, в проповед".

Свети Пантелеймон е бил лечител, личен лекар на император Максимиан, който заповядва смъртта му, защото бил ревностен християнин. Почитта към светеца е голяма още от времето на Първата българска държава. Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

В София, паметта на светеца се чества като храмов празник и в кварталната църква в Бояна. 

На няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. 

На днешната дата празнуват всички, които носят имената Пантелей, Пантелеймон, Панталеймонка, Пантьо, Панко, Панчо, Добри, Добрин и Добрина. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени