Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни хеликоптери от България гасят пожара в планината Славянка

Снимка: МО

Ограничен е пожарът в граничната с Гърция планина Славянка, съобщиха от МВР. Вчера следобед огънят е навлязъл на българска територия в скалиста и недостъпна местност.  

Тази сутрин в гасенето на огъня се включиха и 2 хеликоптера на Министерството на отбраната, но в момента те са спрени, заради много високите температури в района.

На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. Горят предимно дънери и ниска растителност, потвърди директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков. 

60 пожарникари, горски служители и военни от специализираното формирование за борба с пожарите към Трето бригадно командване са на място от рано сутринта и гасят наземно с пръскачки и лопати, тъй като високопроходимите автомобили не могат да стигнат до мястото.

Късно след обяд вчера бе направен опит пожарът да бъде спрян преди границата, като в гасенето от въздуха се включиха два гръцки и един български военен хеликоптер. Ситуацията беше овладяна, но не задълго, тъй като вечерта настъпваше.

Около 10 часа от авиобаза Крумово пристигнаха два хеликоптера, които в момента гасят пожара на наша територия. За огнеборците на място придвижването е изключително трудно заради пресечения терен със 60 градусов наклон и много опасно, защото в територията има минни полета, останали от 50-те години на миналия век, потвърди и директорът на ГД ПБЗН , главен комисар Александър Джартов:

"Проблемът там е, че има минно поле и на практика нашите служители в този област трябва да са много внимателни. Нито може да изградим просеки, нито може да въведем пикапите, с които разполагаме, със системи за пожарогасене. Просто не могат да работят в този участък. То е абсолютно е забранено да минават. Това ни е основният проблем".





По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени