Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия твърди, че е установила контрол върху Лозоватское

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: Ройтерс

Руските сили са установили контрол върху населеното място Лозоватское в т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната. Твърди се също, че шест бригади на украинските въоръжени сили са претърпели поражение в няколко селища в областта. От страна на Киев няма коментар на твърденията. 

Въздушна тревога отново беше обявена тази нощ в няколко области в Източна Украйна, съобщиха местни медии. Украинският президент Володимир Зеленски разказа за тежката обстановка на фронта в източната част на страната. Украинската противовъздушна отбрана тази нощ е свалила четири атакуващи дрона и една ракета, изстреляни от Русия, съобщиха украинските военновъздушни сили. „Всички цели бяха свалени от украинските сили за отбрана в областите Днепър, Полтава, Харков и Киев", се казва още в изявлението.

По данни на армията за последното денонощиие на фронта е имало над 100 стълкновения, повече от една трета - отново в района на Покровск, в Донецка област. За засилването на украинските позиции там говори в своето видеообръщение президентът Володомир Зеленски:

"С министъра на отбраната и с военното командване подробно анализираме ситуацията на сложните направления и преди всичко край Покровск в Донецка област. Именно това направление е и остава главното в руските атаки. Трябва да бъде направено и ще бъде направено всичко, за да засилим нашите позиции и способността ни да нанасяме съществени загуби на окупатора".

По-рано украинските медии съобщиха за ракетна атака срещу военно летище в Крим, който беше анексиран от Русия от 2014 г. Към момента украинската страна не е предоставила подробности за атаката. Няма и коментари от руска страна.

Руското военно министерство съобщи, че противовъздушната отбрана е прехванала 21 украински дрона над Брянска област за по-малко от три часа тази нощ. Губернаторите на Курска и Воронежка област обявиха заплахи от нападения с безпилотни апарати.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени