Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо"

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо" и посочи, че Украйна няма да успее да осъществи надеждите си за членство в Европейския съюз и НАТО. Орбан прогнозира, че везните на световната политика ще се наклонят от "нелогичния запад" към Азия и Москва.

В реч на събитие на унгарската общност в Румъния, Виктор Орбан заяви, че Доналд Тръмп може да спечели президентските избори в Съединените щати и да се стигне до ситуация, в която Европа ще трябва да понесе последиците от подкрепата за войната в Украйна:

"Войната разкри факта, че най-големият проблем в света днес е слабостта и разпадането на Запада. Разбира се, медиите на Запад твърдят, че най-голямата опасност в света е проблемът Русия и заплахата, която тя представлява. Но това е грешка."

Орбан, който бе подложен на критики от Брюксел за преговорите му с руския президент Владимир Путин за войната в Украйна, определи действията си като "християнска мисия за мир". Той подчерта, че европейците нямат достатъчно средства за интеграцията на Украйна в европейските и евроатлантическите структури и изрази мнение, че Европейският съюз трябва да се превърне от политически в икономически и отбранителен проект.

Унгарският премиер прогнозира, че през следващите десетилетия Азия ще бъде господстващият център на света и посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като бъдещите големи глобални сили.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени