Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия по границата с Израел

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Израелски танк в ивицата Газа.
Снимка: АП/БТА

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. 

"Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните действия с Израел може да ескалират, съобщи Ройтерс, като се позовава на източници от силите за сигурност.

Израелските военновъздушни сили вече нанесоха удари срещу оръжейни складове и друга инфраструктура на "Хизбула" във вътрешността на Ливан и в южната му част, след като вчера при ракетното попадение в Голанските възвишения загинаха 12 деца и младежи.
Израелската армия съобщи, че ракетата е била изстреляна от Ливан от подкрепяното от Иран ислямистко движение "Хизбула" и е била иранско производство, като е носела 50-килограмова бойна глава. 

В същото време израелската армия навлезе с танкове по-дълбоко в южните райони на ивицата Газа, където води сражения с бойци от "Хамас", а местните здравни власти съобщиха, че през последните 24 часа в анклава са били убити 66 палестинци.

Според местни жители и в източните райони на Хан Юнис се водят ожесточени боеве, израелски танкове са влезли и в северните райони на град Рафах.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени