Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Автор:
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Двете тела са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири.

Прокурор Николова съобщи, че са започнали огледи на складовете в присъствието на експерти от Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), съдебен медик, представител на фирмата-собственик и на Пожарната.

Тя добави, че телата, които са силно овъглени, са откарани за аутопсия, която се очаква да бъде готова утре. Ще се прави и ДНК-анализ на двамата загинали.

Едното от телата категорично е на мъж, съобщи Николова, като се позова на заключението на съдебния медик, който е присъствал на огледа. 

И още: Това тяло, което е открито затиснато по бетонен елемент, е овъглено доста повече от другото.

Работим по всички възможни версии - от човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, работим и по версия за случайно деяние, както и ще проверим версията за умишлено причинено деяние, посочи прокурорът.

След огромен брой експертизи ще можем да бъдем по-конкретни във версията. Изискана е цялата документация на склада, която ще бъде предоставена на разследването, посочи още Наталия Николова.

Разпитани са около 8 свидетели, сред които и охранителят, и другото момче, което се е спасило от пожара.

Административният ръководител на Софийската окръжна прокуратура и окръжен прокурор на София област Наталия Николова в село Гара Елин Пелин - 28 юли 2024 г.; Снимка: БТАНяма опасност за момента от взривове в складовете край Гара Елин Пелин, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той увери, че няма замърсявания на въздуха и увери, че всичко в района е спокойно. Складовете са обезопасени, съобщи Стоянов.

Гърмежите вътре продължават, на моменти са доста интензивни, каза Стоянов. Прави ми впечатление, че взривовете са по-глухи, което означава, че най-вероятно са в затворено помещение, коментира още министърът.

Той обясни, че днес е направена една много малка част от огледа, който ще продължи тук минимум седмица, а целта на днешния оглед е била да се установят телата, които предстои да бъдат идентифицирани.

Предстои много работа, за съжаление. Има четири жертви, което е огромна трагедия, каза още министърът.

Утре предстоят разпити в Националното следствие, допълни Стоянов.

Момчето, което е избягало от склада преди пожара, е подало сигнал в 112. Той е късметлия, присъствал е 10-15 до 20 минути на всичко, което се случва вътре. Обадил се е на 112, насочили са екипи. Изключително интелигентно дете, може би е студент в тази област, уточни Стоянов.

Движението в района все още е спряно и това ще остане със сигурност до утре сутрин, заяви служебният вътрешен министър:

"В момента работим с тежка техника, която прави просека през слънчогледовите насаждения, чрез което ще направим опит пожарните автомобили да се приближат максимално и да започнем да поливаме от безопасно разстояние.

Предстои съвместно с АПИ да изготвим нужните табели за тук, на място, тогава ,когато пуснем движението, за момента то е спряно и със сигурност до утре сутринта ще остане така", посочи Калин Стоянов.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени