Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити за реализиране на проекти

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Държавният фонд „Земеделие“ удължава до 31 юли срока в който, пчеларите могат да кандидатстват за кредити от Фонда за реализиране на одобрените им проекти по интервенции в сектор „Пчеларство“ от Стратегическия план.

С новото продължаване се дава възможност на още повече пчелари да осигурят финансов ресурс за проектите си. Приемът на заявления се осъществява чрез Системата за електронни услуги (СЕУ).

Отпусканите кредити са в размер до 95 % от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ. Те се олихвяват с годишен лихвен процент, равен на референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит, но не по-нисък от определения от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”. 

Задължението и дължимата лихва по кредита ще се погасяват еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която кандидатът ще получи по одобрения му проект.
Гарантирането на кредита се осъществява по облекчен ред, като от кредитополучателите се изисква единствено издаване на запис на заповед в полза на ДФ „Земеделие“. 

По публикацията работи: Петя Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени