Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият очевидец на събитията в началото на инцедента в Елин Пелин, подал сигнал на 112, също е бил разпитан

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Прокурор Наталия Николова.
Снимка: БТА

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.
 Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите взривове.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обясни:

"Реално той присъства, по негови думи 10-15 до 20 минути на всичко, което се случва вътре. Той съумява, обажда се на 112, колегите му казват, че знаят за случая, насочени са екипи. И това е второто обаждане. 

Разговарях с момчето тогава, когато го докарахме при нас, изключително интелигентно дете ми изглежда, според мен също компетентно в тази сфера.(...), предполагам, че може и да е студент на хората, които са били тук, за съжаление, които обаче вече не са сред живите".
Разследват се всички възможни версии за инцидента - от човешка небрежност до повреда и случайно деяние. Ще се провери и версията за умишлено деяние, каза окръжният прокурор на София Наталия Николова.

ъс сигурност разследването ще бъде трудно, делото е с правна и фактическа сложност от самото начало. Две денонощия не можем да доближим до мястото на инцидента. 

Тук ще се наложат множество експертизи. Не сме приключили с огледа на местопроизшествието, той ще продължи в първия възможен момент, когато бъде изцяло безопасно", посочи прокурор Николова.

Жертвите на взривовете са вече 4, след като в останките бяха открити 2 овъглени тела, а снощи почина 20-годишното момиче, което беше в "Пирогов" в много тежко състояние. Нейният баща почина часове след експлозията. 

Движението в района на взривения склад ще остане спряно със сигурност до утре сутрин. Подготвят се предупредителни табели, да не се пипа останала пиротехника в района.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени