Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „Традиция и развитие – това е нашият слоган – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в България“. И още:

 „Традиционно концертите ще са много, все повече, с все повече музиканти. Имаме много нови съвместни проекти – сериозен джаз, lightjazz, кроусоувър. Изключително богата ще е  програмата - не са само джаз концертите всяка вечер на голямата сцена, в Банско по време на фестивала джаз ще звучи навсякъде сутрин от 11 вечер до малките часове на нощта.

Ще поставим началото и на Алеята на джаза, осъществявайки една мечта на създателя на джаз фестивала в Банско д-р Емил Илиев. С подкрепата на Национален фонд култура, в края на юли събрахме петима творци, които да изработят пет скулптури, които ще поставят началото на тази алея. Нарекли сме я Музиката в камъка. Искахме и самият процес на изработване да се случи в Банско и да е достъпен за банскалии и гостите на  града, да могат да гледат, да питат, да комуникират. Само ще кажа, че започваме с родоначалника на българския джаз – Асен Овчаров и продължаваме с наистина емблематични имена от историята на джаза в България. Елате да ги видите!“ – разказа още Илияна Иванова.

Откриването на фестивала е по традиция в събота, на 3 август – с  гласовете на Камелия Тодорова и Васил Петров и Биг Бенда на Националната музикална академия, ръководен от Михаил Йосифов. „Емблематични български изпълнители в комбинация с младостта в лицето на този бенд, както и младата певица Елия Тодорова, която пък беше част от младежката сцена миналата година“ – добавя Илиана Иванова и добавя, че хедлайнер на тази първа вечер ще е Джейсън Майлс, американски пианист, композитор и продуцент, който е свирил с Майкъл Брекър и Маркъс Милър, бил е студиен музикант в проекти на Арета Франклин, Уитни Хюстън, Шака Кан, Лутър Вандрос. През 2001 Джейсън Майлс печели Грами за албума Love Affair: The Music of Ivan Lins със специалното участие на Стинг (Майлс е продуцент на този албум).  Следващият му проект му носи носи номинация за Албум на годината от Националната джаз асоциация в САЩ. Става дума за  To Groover with Love. В момента Джейсън Майлс живее в Португалия, идва с музиканти оттам и много истории за разказване. Следващото голямо име в програмата на първия уикенд на Банско джаз фестивал е саксофонистката Камила Джордж.

Друга важна линия за фестивала е „да създаваме ексклузивни проекти и възможности за колаборации между наши изявени музиканти и световни такива. Чуждестранните агенти и промоутъри нямат ясен поглед към случващото се на българската джаз сцена, но имат любопитството да разберат и затова приемат много добре нашите идеи да се правят съвместни проекти“, разяснява Илиана Иванова, която наскоро беше и в Монтрьо, за обмяна на добри идеи с големия джаз фестивал, който се провежда в швейцарското градче на Женевското езеро.

„Продължаваме да каним и българи със сериозна кариера в чужбина, които не са толкова познати у нас, но са посланици на България. Тук сме подкрепени и от Държавната агенция за българите в чужбина“ – продължава да разказва Илиана Иванова. Знакова музикална изява тук е на Дойкин-Кърпаров квартет с музиканти и от Унгария и Италия, техният концерт се нарича EasternPassage.

Един от големите джаз играчи от музикалната сцена в Ню Йорк ще бъде в Банско в понеделник – китаристът Питър Бърнстейн с неговия квартет.

Няколко интригуващи български премиери ще има на фестивала – на Йо-Йо бенд (Михаил Йосифов и Христо Йоцов), нов проект на Теодоси Спасов, съвместно с музиканти от Люксембург и Швейцария, както и acapella колаборацията между вокална формация Спектрум и канадците от Freeplay. Със специален концерт Вики Алмазиду ще отдаде почит на голямата Сара Вон. За останалите акценти в програмата – чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Илиана Иванова.

Важен е елемент от Банско джаз фестивал е поредното издание на Банско джаз академия, която тази година се организира от Брас Асоциация, като сред менторите ще бъдат Вили Стоянов, Мишо Йосифов, Милен Кукошаров.

Всяка от вечерите преди концертите на голямата сцена на площада в Банско, в читалището ще текат разкази за емблематични имена от историята на българския джаз като Асен Овчарова, Леа Иванова, Милчо Левиев, Вили Казасян. Тази част от програмата на Банско джаз фестивал се случва съвместно с Българското национално радио.


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна