Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел заплаши "Хизбула", че ще плати "висока цена", Техеран предупреди Тел Авив за "непредвидими" последствия от каквато и да било военна "авантюра" в Ливан

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.
Снимка: АП/БТА

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП.

"Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

При атаката, извършена вчера, загинаха 12 деца и младежи.

Междувременно Израел заплаши "Хизбула", че ще си плати скъпо заради ракетния удар на Голанските възвишения, при който на футболно игрище загинаха 12 деца и младежи друзи. Според израелската армия ракетата е била изстреляна от Ливан от подкрепяното от Иран ислямистко движение "Хизбула" и е била иранско производство, като е носела 50-килограмова бойна глава.

"Хизбула" отрича тя да е нанесла удара, но обяви най-висока степен на бойна тревога и частична евакуация от районите по границата на Ливан с Израел.

Иран от своя страна предупреди Израел за "непредвидими" последици от каквато и да било военна "авантюра" в Ливан. Предупреждението дойде от министерството на външните работи в Техеран 

А израелският премиер Бенямин Нетаняху се завърна по спешност от Съединените щати и свика съвещание на кабинета. Безалел Смотрич - крайнодесен партньор на Нетаняху в управлението, заяви че Хасан Насрала, лидерът на "Хизбула", "трябва да плати за случилото се с главата си".

Военният министър на Израел Йоав Галант излезе с изявление, че "Хизбула" ще плати "висока цена". 

Международната общност вижда в трагедията на Голан възможен "казус бели" (повод за обявяване на война) и настоява за деескалация на напрежението.

Вчера при ракетен удар в Голанските възвишения загинаха 12 деца и младежи. Ракетното попадение е било на футболно игрище в Мадждал Шамс - село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия.

Хиляди мъже и жени, облечени в черно, се събраха днес за погребенията на жертвите, които са били на възраст между 10 и 16 години: 

"Ние не сме по-ценни от децата, които ги убиват в други райони на страната, в южен Ливан или в Газа. Ние сме хора и искаме да живеем в мир и спокойствие.

Затова трябва да се стремим към споразумение за спиране на проклетата война!"

Правителството на Ливан осъди ракетното нападение. Същото направиха и официални представители на Европейския съюз и Великобритания, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън подчерта:

"Продължаваме разговорите с правителството на Израел. Отново подчертавам, че то има право да брани гражданите си и че сме решени да му помогнем за това, но също така не искаме този конфликт да ескалира, не искаме да се разраства. Това е една от целите ни още от първия ден - от 7 октомври."
 
"Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток в долината Бекаа заради опасения, че бойните действия с Израел може да ескалират, съобщиха източници от силите за сигурност. 

Израелските военновъздушни сили вече нанесоха удари срещу оръжейни складове и друга инфраструктура на "Хизбула" във вътрешността на Ливан и в южната му част.
В същото време израелската армия навлезе с танкове по-дълбоко в южните райони на ивицата Газа, където води сражения с бойци от "Хамас", а местните здравни власти съобщиха, че през последните 24 часа в анклава са били убити 66 палестинци.

Според местни жители и в източните райони на Хан Юнис се водят ожесточени боеве, израелски танкове са влезли и в северните райони на град Рафах.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени