Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.
Снимка: БТА

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения.

"Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на атаката.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан от опасения, че бойните действия с Израел може да ескалират. Израелските военновъздушни сили вече нанесоха удари срещу оръжейни складове и друга инфраструктура на "Хизбула" във вътрешността на Ливан и в южната му част.

Иран предупреди Израел за "непредвидими" последици от военна "авантюра" в Ливан. Израелският кабинет по сигурността упълномощи премиера и военния министър да определят вида и точния момент за отговор на атаката на Голанските възвишения.

Постигането на споразумение за прекратяване на огъня във войната в Газа може да помогне за успокояване на ситуацията на границата на Израел с Ливан, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Продължаваме разговорите с правителството на Израел. Отново подчертавам, че то има право да брани гражданите си и че сме решени да му помогнем за това, но също така не искаме този конфликт да ескалира, не искаме да се разраства. Това е една от целите ни още от първия ден - от 7 октомври", каза Блинкън, имайки предвид датата, на която миналата година започна войната на Израел със съюзника на "Хизбула" – палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Междувременно израелската армия навлезе с танкове по-дълбоко в южните райони на ивицата Газа, където води сражения с бойци от "Хамас", а контролираните от групировката местни здравни власти съобщиха за още десетки палестински жертви.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени