Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лора Георгиева, АКФ: През 2023 г. КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона, а има запори за милиарди

| Интервю
Снимка: БТА

Съдът може да наложи санкция и се надяваме този път да го направи. Ние искахме налагане на такава санкция още в края на 2022 г., когато комисията отказа да изпълни съдебното решение.

Това обясни в интервю за БНР Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд. Неправителствената организация иска от съда да глоби членове на КПКОНПИ заради отказ да изпълнят съдебно решение.

Съдът може да наложи глоба. Няма конкретен срок, в който да се произнесе. Всички срокове са инструктивни, посочи тя.

"Съдът каза, че решението е напълно ясно и разбираемо и няма основание да се иска неговата нищожност. Заради използваните процедурни хватки на комисията бе дадена възможност 2 години да не изпълни това решение", уточни правният експерт.

Административният съд София град ясно е постановил, че ако решенията съдържат лични данни, комисията може да ги заличи и проблем с това няма, коментира тя във връзка с едно от възраженията на Антикорупционната комисия.

Допуска се произволно тълкуване. При еднакви факти и данни се взема различно решение кое имущество да бъде конфискувано и кое не и когато се стигне до съд, обикновено той се произнася в полза на този, чието имущество се конфискува, заяви Георгиева.

През 2023 г. КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона, а има запори за милиарди. Водят се и искове за несъществуващо имущество, каза Лора Георгиева и допълни, че над 5 милиона лева са платените разноски по загубени от комисията дела.

По темата с промените в Конституцията и решението на Конституционния съд в предаването "Преди всички" Лора Георгиева коментира:

"Изключително сложно е това решение, 90 страници, в които до голяма степен мотивите са повтарящи се. Сами себе си се опитват да се убедят колко са прави. В същото време е вътрешно противоречиво. Ако се спазят тези аргументи, които са дали за запазване на монопола на главния прокурор, би следвало да запазят в пълен обем и правата на служебното правителство – това е частично направено. Много обтекаеми са тези критерии, които са ползвани. Макар и многословни, не са убедителни."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени