Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Снимка: БГНЕС

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти.

На срещата при областния управител на София, разпоредена от премиера Димитър Главчев, стана ясно, че все още има горещи точки в складовете. Затова са информирали представителите на пожарната. Очаква се затишие на гърмежите, за да може да се провери ситуацията.

Областния управител на София Силвия Арнаутка каза, че има и комисия на място в Гара Елин Пелин, която разследва какви са щетите. Има информация за над 30 пострадали къщи. Това са предимно счупени дограми, паднали мазилки и счупени от старите дограми стъкла.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че има опити да се пренапишат някои щети, но увери, че няма да има отпускане на помощи на хора, които нямат нужда от това. Ивайло Симеонов не уточни кога ще бъде вдигнато петното положение, което беше обявено. Това няма да стане по-рано от момента, в който бъде отворен пътя между Елин Пелин и село Гара Елин Пелин. Той също така информира, че сега военнослужещи се занимават със събирането на разпилените от взрива фойерверки в околните ниви.

На срещата е била обсъдена и ситуацията относно информирането през системата за оповестяване BG-ALERT.

По-рано през деня Наталия Николова от Софийската окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено, че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива.

"Разпитани са 8 човека по делото към настоящия момент. През днешния ден основно ще бъдат разпитани пожарникарите, които първи са били на мястото и са оказали помощ на пострадалите лица, които за съжаление починаха в "Пирогов".

Засега е огледана едва 1/8 от територията на складовете. Все още не са изследвани записи от камерите и не може да се каже дали съдържат информация или са напълно унищожени, каза следователят от Националната следствена служба Иван Делчев.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени