Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета

Калин Стоянов и Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисният щаб.

Днес гасенето на пожара на българска територия, който е засегнал над 70 декара площ на няколко места по граничната бразда, ще се извършва само наземно от горски служители, пожарникари и военни. Засега огнеборците удържат разпространението на пожара, който тръгна от гръцка територия и работят при изключително тежки условия, призна премиерът Димитър Главчев.

Хеликоптерите няма да се включат днес, тъй като са изпълнили допустимите летателни часове, каза вътрешният министър Калин Стоянов, като увери, че само по въздух пожарът няма как да бъде загасен.

"Реално, пожарът вече е на наша територия - на около 50 метра от границата. Има фронт от максимум километър, но, за съжаление, в много трудно достъпен терен. Много скалисто е самото място и реално ние имаме разположени екипи на съответните просеки, където може да противодействаме на пожара. Въпреки че могат да заработят самолетите и хеликоптерите, колкото и да са те на брой, само и единствено с тях не може да потушим пожара. Това трябва да е ясно. Трябва да има наземна физическа сила, а имено колегите от пожарната, горските стопанства, военните".

Следобед се очаква да пристигнат двата френски самолета за борба с пожарите, които са предоставени по Европейски механизъм за помощ при бедствия. Те ще се включат в гасенето обаче утре. Четири язовира са в готовност да осигурят вода, но най-вероятно самолетите ще зареждат от язовир "Доспат", който е с най-добри параметри и пътна инфраструктура, каза премиерът Главчев.

След като бъде загасен пожарът, ще остане тежкият въпрос с минните полета, посочи вътрешният министър Стоянов, и призна, че те са и в района на българската граница, и в района на пожара.

"Горските стопанства и предимно пожарникарите имат яснота къде е това минно поле, но пак казвам, ние няма да допуснем който и да е било от наша страна дори да доближи това минно поле. Именно това ни затруднява най-много да бъдем точно на терена в най-голяма близост до пожара. Тук най-важното е когато всички приключи, трябва максимално бързо на ниво двете държави да се седне на масата, да се сложи всичко на нея и да се вземат решенията кога да се започне веднъж завинаги да се премахне това минно поле, за което всички знаят, но аз лично не си обяснявам защо до момента не са взети мерки това нещо да бъде изчистено", каза вътрешният министър.

Мините са предимно противопехотни. Според военните експерти ще бъде трудно откриването им и разминирането им, казаха огнеборците от армията, които участват в гасенето на пожара.

Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов след това ще посетят и граничния пункт "Кулата", за да потърсят още възможности за облекчаване на трафика и премахването на "тапите".

Подробности чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени