Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър Калин Стоянов

За пожара на българо-гръцката граница: На ниво държави да има решение и да се премахне минното поле

Служебният премиер Димитър Главчев (вдясно) и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вдясно) са в с. Петрово, където да се запознаят с обстановката при пожара в планината Славянка - 29 юли 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Двата френски самолета, които бяха поискани от България по европейския механизъм за помощ при бедствия, ще  се включат е  в гасенето на пожара  в планината Славянка утре.
Те ще пълнят вода най- вероятно от язовир Доспат. Това заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев, който заедно  с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисния щаб. 
Ранните следобедни часове са най-критични за разпалването на пожара на българска територия заради високите температури и заради факта, че огнищата са в резервата Алиботуш, където има много дънери и паднали дървета.

В Гърция обаче в гасенето  участват два самолета и хеликоптер, които задържат огъня да не прехвърли границата.

Кога самолетите и военните ни хеликоптери ще се включат  в потушаването на пожара на наша територия и откъде самолетите ще черпят вода, обясниха на брифинг в село Петрово служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов:

"Ще се включат в акцията 2 френски самолета. В Пловдив кацат следобед и утре се включват, имат възможност утре и в сряда активно да действат. Мисля, че ще се справят във вторник и сряда, те имат голяма вместимост - седем тона мисля, че събират с едно загребване", отбеляза Главчев.

"Предполагам, че утре трябва да се включи и наш хеликоптер, но аз се надявам, че в момента, в който колегите от Франция заработят с двата самолета - успоредно и съвместно с колегите от Гърция, така вече ще бъде доста обилно количеството вода, което ще се излива", допълни Стоянов.

Пожарът е близо и до минното поле, което е много опасно и ограничава действията на нашите огнеборци, каза Калин Стоянов: "Имат яснота къде е това минно поле, но ние няма да допуснем който и да било от наша страна дори да доближи това минно поле".

Вътрешният министър допълни: "Тук най-важното е, живот и здраве, когато всичко приключи, а дано да е час по-скоро, трябва максимално бързо на ниво двете държави да са седне на масата и да се вземат решенията кога да се започне и веднъж завинаги да се премахне това минно поле, за което всички знаят, но аз лично не си обяснявам защо до момента не са взети мерки".

Снимки -  Кети Тренчева.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени