Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова: Мерките преди либерализацията на електроенергийния пазар трябва да се вземат отсега

Снимка: Невена Николова

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет (ИСС) в  свое становище по темата.

"Тази година имаме 5 акта, свързани с енергетиката – това се отнася до всеки гражданин. Наскоро подготвихме и специфична резолюция, насочена към Националния план енергетика-климат" – отбеляза пред БНР-Радио София Зорница Русинова. ИСС, чийто председател е тя, е единственият консултативен орган, който изразява позиции на работодатели, синдикати и граждански организации, във фокуса му са всички проблеми и кризи, които съпътстват енергийния преход.

По думите ѝ, предложенията се оповестяват достатъчно рано, за да може изпълнителната власт да вземе необходимите мерки преди реално да настъпи поскъпване на електроенергията.

От това ще бъдат засегнати и уязвими групи от населението.

"Предлагаме въз основа на дадената в закона дефиниция за енергийно бедно домакинство да се направи единен регистър на тази хора, да се обмислят възможните мерки, с които да им се помогне. Ежегодното финансово подпомагане през МТСП се отнася за зимния период, но както виждаме енергопотреблението се повишава и през друго време от годината."

Заедно с предложенията си експертите на ИСС са посочили и примери от други страни - например различни програми за съфинансиране на уреди, въвеждане на социална тарифа за по-уязвими от повишаването на цените и друг вид подкрепа.

Освен провеждане на информационно кампания, може на гражданите да се предоставят типови договори.

"Трябва навреме да има ясен план за мерките и отделните институции да се координират по-добре", подчерта още Зорница Русинова.

С нея разговаря Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени