Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По данни на Агенцията на ООН за бежанците:

Половината деца бежанци в България не ходят на училище, някои от тях – от две години

Бежанците в Бургас са над 7000 - 8000. В тяхна помощ днес бе официално открит Център за подкрепа на бежански общности

В Бургас бе официално открит един от шестте български центъра за подкрепа на бежански общности.
Снимка: БТА

Около или повече от 50% от децата бежанци в България не ходят на училище или детска градина - съобщи Екатерина Димитрова, ръководител на отдел „Външни отношения“ на Агенцията на ООН за бежанците в България пред БНР Бургас. Тя се включи в днешното официално откриване на Център за подкрепа на бежански общности в Бургас, който е част от мрежа с още пет такива в страната - в София, Пловдив, Варна, Добрич и Русе - и чиято цел е разширяване подпомагането за бежанците.

Финансираният от Върховния комисариат за бежанци към ООН център „Компас“ се намира в района на жп гарата и основната му задача е подкрепа за бежанците от Украйна и други трети страни чрез консултации, включително юридически, дейности за интеграцията им – организиране на курсове по български език, осигуряване на психологически консултации, връзка с бюрата по труда за намиране на работа, насочване към социалните институции, връзка със здравните власти за необходимите имунизации на децата, за които е осигурен и арт педагог. Услугите се предлагат от началото на 2024 г. и се реализират благодарение на координацията и съдействието на Български червен кръст, Фондация за подкрепа и обновяване на Украйна (Ukraine Support and Renovation Foundation), Асоциация „Енерджи“ Варна (NRG), "Каритас България" и Фондация за достъп до права.

Предизвикателствата пред тях не са малко.

"За съжаление, по данни на нашата агенция,
България е на едно от последните места в Европейския съюз по интеграция на украинските бежанци в училищната система - посочи Екатерина Димитрова. - Виждаме, че тази година има бавен напредък, но е много важно децата да получат подкрепа за подготовката им за включване в училищната система. Така че образованието е много голям приоритет към момента, за да може като цяло в страната да се види значително по-голямо включване на всички деца бежанци в образователната система".

Периодът без училище за децата зависи от това кой кога е пристигнал - при децата от Украйна може да е двугодишен, при идващите от Сирия и Афганистан може да е година, година и половина, уточни Димитрова.


Виолета Радева, снимка: БТА

На този проблем обърна внимание и директорът на БЧК - Бургас Виолета Радева:

"Основният проблем, всъщност, който се очертава, е от гледна точка на приемането им в местната общност. Как българските деца ще приемат новите си другарчета. Това е може би по-фрапиращият проблем".

Една от основните бариери пред бежанците - и възрастни, и деца - е езиковата. За да я преодолеят, от БЧК - Бургас организират курсове по български език. Досега са проведени два и се подготвят нови групи. Наблюденията на Радева са, че украинските бежанци успяват да си намерят работа, а по решение на Червения кръст в центъра също се наемат предимно украински граждани с необходимото образование. Но има и уязвима група: "това са възрастните и болни, с физически увреждания хора. Те са настанени от Министерския съвет в базата на Министерския съвет в Слънчев бряг", посочи Радева.

Бежанците в Бургаска област са много и стават все повече. "Изключително много са хората - поне едно седем, осем хиляди" - каза Виолета Радева и уточни, че през последните месеци броят се увеличава, тъй като постоянно има нови регистрации. Хората имат нужда от консултации, насочване към детски градини, имунизации", каза тя.

Търсещите помощ от центъра се интересуват "как да настанят децата си в училище; какви възможности има да получават финансова помощ от социалното подпомагане или други вид подпомагане; интересуват се дали Български червен кръст има в момента някаква хуманитарна помощ, каквато ние все още имаме и предоставяме хранителни пакети; интересуват се от юридически консултации - има доста юридически казуси; интересуват се и участват в различни културни събития; интересуват се от възможностите да работят", уточни Радева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени