Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новините в джаза" – "Лятна емисия"

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа.

Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по скалата на забавлението. Във всеки случай обаче този колорит притежава редкия талант да изпълни със живот дори тишината, че и да я изсвири – в произволно избран от вас стил. 

Какъвто учителят – с докторска степен по тромпет, такива и неговите ученици, пиленцата, събрани в ятото на формацията "Новините в джаза" не само като изпълнители и импровизатори, а и като композитори, аранжори и автори на текстове с ярък собствен натюрел. В ерата на фейк нюз и бед нюз по света и у нас Първата класа – тая емоционална биткаджийка за непринудена усмивка, ни подари своя дебютен албум "Първа емисия". 

Вокалистите Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски, Михаил Йосифов – тромпет, Александрос Красидис – саксофон, Николай Костадинов – пиано, Краси Зафиров – китара, Калина Андреева – бас и барабанистът Ивайло Манев, а като специален гост се включва високоцененият перкусионист Атанас Попов. Цветната компания кани на свежа лятна среща на терасата в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" тази сряда, 31 юли.

Специално за този концерт, наречен "Лятна емисия", музикантите са подготвили нова авторска пиеса – "Пусни си ма, слънце". Етно-фюжън песента, в която се преплитат джаз, фънк и български народни интонации и ритми, е на басистката Калина Андреева. С нея тя разкрива една малка част от митичния ни фолклор, който е неразделна част от творческия й път. 

Калина е малко над 20, а вече има дебютен авторски албум "Посока", видяхме я с контрабаса да партнира на знаменития Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове". Израстнала в семейството на изключителни музиканти. Баща ѝ е Георги Андреев – утвърден композитор, диригент, аранжор, изпълнител на гъдулка, главен диригент и директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Нейната майка Нели Андреева е именита народна певица, дългогодишна солистка и хормайстор на ансамбъл "Филип Кутев" и ръководител на вокална формация "Нуша". Композиции със свеж и млад вкус, сигурен съм, че такава ще бъде и "Пусни си ма, слънце". В момента се нанасят последните багри в нейния аранжимент преди премиерата ѝ пред публика. 

Ще прозвучи "Мома съм, мъри, 'аресал", също дело на Калина – и сега, и на концерта. Репертоарът ще включва и още нови авторски пиеси. "Лятна емисия" е второто от поредица събития, които септетът обяви в София през тази година. Трите концерта са с различна програма, за всеки от тях формацията създава по една нова авторска песен и всяка изява е на различно знаково софийско място. Пролетната беше в Sofia Live Club, летният гиг предстои на 31 юли в "Топлоцентрала", а есенно-зимният ще е в салона на Дома на киното. Един град, три нови песни, три сезона, три различни локации, много качествена авторска музика, сътворена и изпълнена от многообещаващи български артисти – само добри са вестите от "Новините в джаза".

Следете и следващите емисии.



Снимка –  Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени