Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: БГНЕС

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който се слага край на т.нар. "френска безработица" у нас.

Първи внесоха предложение за корекции от парламентарната група на ДПС. При първото четене в пленарната зала миналата седмица само от Движението се обявиха против законовата промяна.

Тази седмица предстои окончателното второ гласуване – първо в социалната комисия на Народното събрание, а после и в пленарната зала. 
Така наречената "френска безработица" е схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава членка на Европейския съюз да се получи максималното обезщетение за безработица у нас.

Явлението засяга цели региони на България. 

Внесеното от ДПС предложение преди второто четене предвижда да се запише, че Националният осигурителен институт прилага европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност и поддържа информационна система за получените парични обезщетения за безработица на база придобит осигурителен стаж по законодателство на държава, с която се прилагат тези регламенти.

Депутатът от парламентарната група на ДПС Шендоан Халит е категоричен:

"Не трябва и да ограничаваме възможността на хората, работейки в държава членка на Европейския съюз, да се възползват и от правото да получават тези парични обезщетения, съгласно и Европейския регламент за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" също внесоха проект за допълване на текста.

Той на практика съвпада с предложение, направено от НОИ, за прецизиране и яснота при прилагането. Подуправителят на института Весела Караиванова обясни:

"След "среднодневния осигурителен доход" да се добави "или в месеца, в който е прекратено осигуряването". Това не променя по същество логиката на законопроекта, а дава възможност да няма различни тълкувания при администрирането на самия текст".

Депутати от ДПС, които не членуват в групата на Движението, предлагат при определянето на обезщетението да се вземат пред вид доходите, които човек е получавал към датата на последното прекратяване на осигуряването.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени