Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още има горящи точки в складовете, които се взривиха край Елин Пелин в четвъртък

Засега е огледана едва една осма от територията на складовете, все още не са изследвани записи от камери

Снимка: БТА

Собственикът на складовете за пиротехнически изделия край гара Елин Пелин, където възникна пожар и последваха взривове, Тодор Попов потвърди в социалните мрежи, че един от намерените вчера загинали там е 22-годишният му син - Теодор.

Последният от четиримата загинали при инцидента все още не е идентифициран. 
С термо-дронът, който използват пожарникарите, все още се установяват точки на горене вътре в склада. Продължават действията за описването на щетите в района, а Общината предупреди хората да не пипат откритата в района пиротехника.
От Общината предупреждават, че е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са животозастрашаващи.

Хората не трябва да ги докосват и местят. Ако бъдат намерени, гражданите да се обадят на телефон 112.
Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов:

"Вследствие на взривовете и гърмежите на мястото на инцидента има разпръснати много пиратки, фойерверки - неща, които са опасни да се доближават от гражданите. Това трябва да се знае много ясно."

Според Общината на терен има военни, които обхождат района и събират остатъците. Има и поставени предупредителни табели.

До петък остава затворен пътят Елин Пелин – село Гара Елин Пелин.

По думите на кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов до отварянето му вероятно ще важи и обявеното бедствено положение в района.
Срокът е важен за специалната комисия, която описва щетите след взрива:

"Има опити малко, така да се каже, да се пренапишат някои неща, които някой искат да си ремонтира, но ви уверявам, че в комисията няма да допуснат", посочи кметът.

Над 30 къщи в село Гара Елин Пелин имат щети вследствие на взривовете в складовете за фойерверки, огледите продължават, стана ясно след срещата на институциите при областния управител на София Силвия Арнаутска.

"Все още има горящи точки в складовете, които застрашават живота на (представителите на) органите (на реда). И се очаква в близките дни затишие на взривовете", каза Арнаутска.

Счупени дограми и стъкла, паднали мазилки са констатираните щети.
Роднини потвърдиха, че Теодор Попов, синът на собственика на склада, е сред жертвите.

Наталия Николова от Софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено, че двамата души са починали: "От взрива, причината за смъртта е баротравма".
Засега е огледана едва една осма от територията на складовете. Все още не са изследвани записи от камери.

Още в неделя властите казаха, че сървърите на камерите са се намирали в предприятието и заради това вероятно няма оцелели записи.

Заради разказа в медиите на още един свидетел на взривовете от четвъртък служебният вътрешен министър Калин Стоянов каза:

"На петия ден от възникване на инцидента се появява свидетел - очевидец, но той не идва при нас, за да изговорим какво и как се е случило и да бъде разпитан като такъв, а отива първо в телевизионните студия.

Считам, че този човек, ако е свидетел очевидец, той следваше да бъде там, където бяхме всички ние".
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени