Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху се закани да отговори сурово на ракетния удар срещу Голанските възвишения

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да отговори сурово на ракетния удар срещу Голанските възвишения, при който загинаха 12 деца, и за който Израел обвинява "Хизбула". Ливанската групировка отрича да е свързана с атаката и приписа вината на заблудена прехващаща израелска ракета. А новият ирански президент Масуд Пазешкян предупреди, че израелско нападение срещу Ливан би имало сериозни последствия.

Съденинените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта.

Нетаняху посети мястото на трагедията и подчерта: 

"Държавата Израел няма да остави това без последствия. Нашият отговор ще дойде и той ще бъде твърд". 

Жителите на селото на друзите, където попадна ракетата, посрещнаха Нетаняху с възгласи "Махай се" и "Не си добре дошъл". Друзите са арабско говоряща общност, отцепена от Сирия след като Израел окупира Голанските възвишения и едва 20 процента от тях са приели израелско гражданство. 

След спешната си среща вчера израелският кабинет по сигурността упълномощи премиерът и военният министър да определят вида и точния момент за отговор на удара. 

Иран предупреди Израел за "непредвидими" последици от действията му в Ливан.  

Според военни представители Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война. 

Еврейската държава се подготвя за евентуални сражения с продължителност няколко дни, казват още източниците. 

По-рано беше съобщено за двама загинали при израелско нападение с дрон в Южен Ливан, на шест километра от границата. "Хизбула" обяви, че загиналите са нейни бойци. 

Междувременно "Еър Франс" стана поредната авиокомпания, която прекрати полетите си до и от Бейрут заради опасения от засилване на бойните действия. "Луфтханза", швейцарските авиолинии, "Юроуингс" и държавният авиопревозвач на Йордания също спряха полетите си до ливанската столица.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени