Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините

Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене изменението на капиталовата програма за общините, която е част от Бюджет 2024.

Още при гласуването на Бюджет 2024 от предишното Народно събрание депутатите одобриха капиталова програма за общините, която може да се променя през настоящата година. Целта на предложената "гъвкавост" е общините да имат време да разработят проектите, които да бъдат финансирани поетапно от хазната до 2026 година.

След одобрението на първо четене в пленарна зала, до този срок държавата трябва да осигури над шест милиарда лева за местните администрации. Подходът е определян като "децентрализация".

Между първо и второ четене има различни предложения, които ще бъдат обсъдени от ресорната комисия.

Едно от тях е за увеличаване на държавните помощи в сектор "Земеделие" с още 320 млн. лв. Парите са нужни за изплащане на втори транш по т. нар "Украинска помощ", с която се подпомагат фермерите заради негативното икономическо въздействие на войната в Украйна. През май Европейската комисия даде възможност такова държавно подпомагане да се прилага до края на тази година. Пари в бюджета за целта обаче не са предвидени. По настояване на земеделците и под заплаха от масови протести, предложението за промяна, под което стоят подписите на депутатите от ДПС, лоялни на Доган, е внесено и ще бъде разгледано на бюджетна комисия днес.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени