Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции в Турция на изказване на израелския външен министър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турски ръководни представители реагираха остро на думите на израелския външен министър Израел Кац, който написа в социалната мрежа Х, че турският президент "Ердоган следва стъпките на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел".

Трябва да се разгледат всички възможни сценарии, независимо дали са политически, стратегически или военни, за да стане ясно, че Турция не може да бъде подценявана, каза лидерът на Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели. Ръководителят на Дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун обвини израелското правителство, че се опитва да „скрие военните си престъпления“, като се е насочило към президента Ердоган.

Остро осъждам външния министър на държавата Израел, "която бомбардира болници, бежански лагери, джамии, къщи и училища и избива хиляди наши братя и сестри палестинци", посочи вътрешният министър Али Йерликая.

От ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието също заклеймиха изявленията на външния министър на Израел. 

По-рано президентът Ердоган заяви, че "Турция може да влезе в Израел, както е правила в миналото в Либия и Нагорни Карабах", макар че не уточни какъв вид намеса предлага.

Изявлението му дойде, след израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да отговори сурово на атаката срещу Голанските възвишения, при която загинаха 12 деца, и за която Израел обвинява "Хизбула". Ливанската групировка отрича да е свързана с удара и приписа вината на заблудена прехващаща израелска ракета.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени