Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният президент на Иран полага клетва

Автор:
Снимка: Ройтерс

Новоизбраният президент на Иран Масуд Пазешкан ще положи клетва пред парламента на страната. Той ще обещае да защитава конституцията и добросъвестно да изпълнява задълженията си. В неделя ръководителят на Ислямската република Аятолах Али Хаменей официално утвърди Пазешкан на президентския пост. Тогава Пезешкиан произнесе реч, в която заяви, че ще изпълнява заповедите на Хаменей и призова за решаване на политическите различия в страната.

Пазешкан е роден през 1954г. в град Мехабад, по професия е лекар, участвал е във войната между Иран и Ирак през 80-те години на ХХ в., бил е заместник-министър на здравеопазването и заместник-председател на парламента.

Предишният държавен глава на Иран Ибрахим Раиси загина в катастрофа с хеликоптер на 19 май. По време на предизборната кампания, новият президент се обяви за възобновяване на ядрената сделка и за подобряване на отношенията със Съединените щати.

На церемонията днес ще присъстват представители над 70 държави. Руската делегация ще бъде водена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, информира ТАСС.

Клетвата на новия президент ще бъде отразена от над 600 журналисти, фотографи и видеооператори от ирански и чуждестранни медии.

Френският президент Еманюел Макрон се е обадил на новия президент на Иран Пезешкиан и го е призовал да спре да подкрепя Русия във войната срещу Украйна, съобщиха от администрацията на френския лидер.Това е първият международен разговор между двамата държавни глави, откакто Пезешкиян спечели изборите и встъпи в длъжност. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени