Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът по границата с Гърция отново премина на българска територия

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, 29 юли 2024 г.
Снимка: БТА/ФБ/Калин Стоянов

Изминалата нощ бе тежка за българските пожарникари по границата на планината Славянка. Огънят отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.

На още две места е пробил огънят от Гърция, където се гаси само с летателна техника и пожарът не може да бъде овладян две седмици. Какво се случи през нощта? Пламен Поюков, директор на горското стопанство в Катунци:

"Ситуацията в момента е изключително сложна. През нощта силният вятър, който духа откъм Гърция, успя да прехвърли огъня на още две места в наша територия, включително успяха да преодолеят и защитното съоръжение – около 15 м широка противопожарна просека".

Още в четири часа сутринта нашите огнеборци - близо 70 пожарникари, горски служители и военни, са тръгнали към пожарните огнища.

"Опитваме се да прекъснем пожара, тъй като от нашата страна има изключително много иглолистни насаждения, които са силно запалими", каза още Поюков.

Двата френски самолета, които още вчера в късния следобед направиха четири обливания на пожара, по план трябва да се включат в гасенето в 9 часа, казаха от кризисния щаб. Очаква се от авиобаза "Крумово" да излети и военен хеликоптер.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени