Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди на протест срещу откриването на мина за литий в Сърбия

Снимка: Ройтерс

Многохиляден протестен митинг се е провел вчера в град Шабац, западната част на Сърбия, срещу плановете на властите в близост да бъде открит най-големият в Европа рудник за литий, предаде Ройтерс.

Местните граждани и природозащитници се опасяват, че инвестицията на британско-австралийската компания "Рио Тинто" за около два и половина милиарда долара ще нанесе непоправими щети на околната среда.

След масови протести проектът беше прекратен през 2022 година. Преди две седмици обаче правителството в Белград го съживи. Президентът Александър Вучич обясни, че няма да допусне екологическа катастрофа и че ще организира референдум до края на идната година.

Няколко дни по-късно обаче сключи споразумение с германския канцлер Олаф Шолц и с еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович за бъдещ достъп до добития литий, който се използва за производство на батерии за електромобили.

Освен в Шабац протести днес е имало в още няколко сръбски града, сред които Кралево, Аранджеловац и Бараево.

Природозащитниците предупреждават, че ще продължат протестите с блокади на основни пътища в западната ни съседка през август.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени