Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Павел Вълчев
Снимка: alpharesearch.bg

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат.

Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като на нея трябваше да присъстват шестимата депутати от разпадналата се група на "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, но се яви само един народен представител - Красимира Катинчарова.

Пред Радио София социологът от Алфа Рисърч Павел Вълчев коментира, че всички политически играчи декларират желание за сформиране на редовно управление в страната.

"Виждаме, че ситуацията далеч не е толкова проста. Като позитивен знак бих дал това, че "Има такъв народ" не затвориха вратите към никого и декларираха, че ще проведат разговори с всички политически сили. Какви са негативите? Виждаме, че това е най-малката група в парламента. От друга страна видяхме, че доста от възможностите се изчерпаха в тази ситуация и политическата криза не просто се задълбочи, а вече и част от политическите играчи се разпаднаха допълнително в парламента, визирам ДПС и "Величие". Случва се един разпад, вместо да се случва обратния процес", каза Вълчев.

Той коментира и провелата се днес среща между ИТН и "Величие".

"Отиде един човек, който им каза, че иска едно нещо свързано с АЕЦ "Белене" и понеже не се разбраха, може да се каже, че към момента не се очаква подкрепа от тази група за бъдещо правителство. Ако всеки подходи така, очевидно няма да се стигне до по-трайно решение", изтъкна той.

Според Вълчев, най-вероятно ще се запази целостта на ДПС.

"Виждаме, че политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите. Ако погледнем дори БСП, виждаме, че има някакви вътрешни процеси, които се случват. Опитват се да направят обединение, но виждаме, че има и напрежение. Кое ще надделее от двете, също предстои да видим", каза Павел Вълчев.

По думите му, политическите процеси водят до спад в избирателната активност и доверието на гражданите към политическия елит.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна