Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация за отговорно небанково кредитиране:

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

Снимка: Ани Петрова

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай Цветанов - председател на АОНК.

„В преобладаващата част от случаите това са опити на мними лица да подведат потребителя да се обърне към тях за отпускане на кредит. Легитимните компании използват за тази дейност собствените си офиси или собствените си интернет страници, в случаи на предоставяне на финансови услуги онлайн“, обясни Цветанов.

По думите му, потребителите трябва да знаят, че при търсене на кредит не се изисква предварително предоставяне на пари за разглеждане на заявление или предварително одобрение.

„Това не е практика на пазара и в случай, че някой им поиска предварително такава сума, с голяма степен на сигурност той се опитва да ги подведе. Вероятно след изплащане на тази сума за разглеждане на заявление или одобрение, този човек просто ще изчезне. Това е друг начин за измама на потребителите“, посочи Николай Цветанов.

Той обърна внимание, че легитимните компании изискват документ за самоличност преди да се отпусне кредита. Когато някой обещава отпускане на кредит без документ за самоличност, трябва да е сигнал за потребителя за вероятна измама.

По информация от контролните органи, измамниците все по-често създават фалшиви интернет сайтове и обяви, в които използват търговски марки и други отличителни знаци на легитимни компании, предоставящи потребителски кредити.

„Във всеки случаи, в процеса по отпускане на кредит, се предоставя т.нар. стандартен европейски формуляр, който обобщава всички суми по главницата, лихвите и таксите. Това е документ, който потребителят трябва да получи, когато влезе в договорни отношения с кредитираща институция“, обясни Николай Цветанов.

Той добави, че потребителите не бива да се доверяват на компании, които обещават одобрение без проверка в Централния кредитен регистър или в НОИ.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна