Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис откриха в търговски обект в София

Снимка: babh.government.bg

Областната дирекция по безопасност на храните София-град установи, че в търговски обект за хранителни стоки на бул. "Витоша" се продават дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис.

Съдържанието на съставки, които имат психотропен ефект върху човешкия организъм в тези продукти, надхвърля максимално допустимата стойност от 0,2%.

Освен това, на опаковките им е изобразено конопено растение, което е забранено.

След сигнал на програма "Хоризонт" Областната дирекция по безопасност на храните София-град инициира проверка на търговския обект, в който са пуснати в продажба продукти със забранено съдържание. 

Проверката на Дирекцията по безопасност на храните показва, че продуктите, които съдържат CBD канабидиол са произведени в Чехия и се разпространяват от пловдивска фирма. 

На собственика на магазина е връчена Забрана за търговия на тези хранителни продукти и те са върнати на доставчика. 

От Агенцията по безопасност по храните напомнят:

"Потребителят трябва да гледа етикета. На етикета не трябва да присъства абревиатурата CBD, което означава канабидиол", заяви д-р Камен Николов от Дирекция "Контрол на храните".

"Канабидоидите са забранени за влагане в хранителни продукти. Те могат да се използват в козметични продукти, в някои други продукти като пасти за зъби примерно, но не могат да се слагат в храни и хранителни добавки".

Сигналът е препратен към Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив за предприемане на последващи действия спрямо фирмата-доставчик на забранената стока. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени