Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реваншът Будучност - ЦСКА 1948 преместен на друг стадион (обновено)

| обновено на 30.07.24 в 18:40
Снимка: lobsport.me

Реваншът от втория квалификационен кръг на футболния турнир Лигата на конференциите между Будучност и ЦСКА 1948 няма да се играе на стадион "Под Горицом" в Подгорица. За това информира черногорският клуб, който допълни, че състоянието на терена не позволява провеждането на футболна среща там и мачът е преместен на стадион "ДГ Арена" в предградията на столицата.

Преди това възникна сериозен проблем за изиграването на мача-реванш, тъй като дежурната делегатка на европейската централа не е издала разрешение за провеждането му.

Тази сутрин Ханна Бордюгова от Украйна посети стадиона, след което категорично отказа да подпише споразумението за игра на стадион "Под Горицом", пише в последната си публикация по темата lobsport.me. След това украинката неофициално е казала, "че обича работата си и че няма да подпише за мачовете, организирани от УЕФА, да се играят на унищожения терен, защото не е в добро състояние" и е допълнила, че европейската централа не робува на импровизации, каквито имаше в изобилие през последните години за много страни.

От снимките, публикувани на страниците на медиите в малката балканска страна се вижда, че тревата на много места по целия терен е изгоряла, някъде пък направо я няма. Напоителната система на стадиона "Под Горицом" се повредила, а градската управа и спортните институции на Подгорица не направили нищо, за да отстранят огромния проблем, което доведе до срамен вид на терена пред европейските гости, разказват още от сайта lobsport.me.

Междувременно работниците на стадиона се опитаха да решат проблема с кофи вода, но той само се разрасна, с още по-катастрофални последици за тревната настилка и евентуално отстраняване от УЕФА.

По ирония на съдбата, президентът на УЕФА Александър Чеферин в момента е в Черна гора. Предполага се, че той е информиран за казуса, но не е ясно дали е взел някакво отношение и дали ще пренебрегне решението на делегатите и строгите правила, на които трябва да отговарят стадионите по време на европейски мачове.

Като първа алтернатива се разглежда базата на Футболния съюз на Черна гора, намираща се в северозападната част на града. Шефовете на футбола обаче не искат да подпишат споразумението и по този начин поемат отговорност мачът да се проведе при тях. Причината е, че първо – на същото място тази вечер играят Дечич и Динамо Батуми, а освен това въпросното съоръжение има само една трибуна, а се очаква доста по-сериозен интерес за мача Будучност – ЦСКА 1948.

Като втори вариант се споменаваше стадион "ДГ Арена", който се намира в Доня Горица – предградие на столицата на Черна гора, който в крайна сметка бе утвърден. Проблемът тук идваше от регламента на УЕФА, който гласи, че два мача в рамките на 24 часа не могат да се играят на една и съща трева. Утре от 21:45 часа българско време на същия стадион Морнар (Бар) приема сръбския Раднички (Крагуевац), а точно денонощие по-късно ще се наложи да се проведе и въпросният проблемен двубой. Последната информация гласи, че именно това съоръжение ще бъде домакин на срещата, но за да се случи трябваше да се направят две неща. Първо УЕФА да даде разрешение и да направи компромис, и второ – теренът и стадионът да бъдат подготвени максимално бързо в деня на двубоя.

Медиите в Черна гора отбелязват, че по всяка вероятност критиките и вината ще бъдат стоварени върху Будучност, който обаче не е отговорен изцяло. Стадионът "Под Горицом" се стопанисва от столичната община, където "синьо-белите" плащат наем – 2000 евро на мач за вътрешното първенство и 11 000 евро за международни мачове. Имало е вариант да се премести и срещата в съседна Албания или по-точно в град Шкодра, но идеята е изоставена заради липсата на време.

Главен съдия на мача утре е Михал Оченаш от Словакия, а негови помощници ще бъдат Адам Йекел и Тобияш Пацак. Четвърти съдия е Матин Дохал, а съдийски наблюдател Карен Налбандиян от Армения.

В интерес на истината, делегатката на УЕФА Ханна Бордюгова от Украйна е една от личностите в апарата на централата, която се слави като стриктен и безупречен служител. Извън футбола тя е адвокат и е специализирала спортно право, била е арбитър в КАС в Лозана.

Българските зрители също имаха възможност да се запознаят отблизо със стадиона в "Под Горицом" миналата есен, когато националният тим на страната загуби драматично от домакините с 1:2. Още тогава някои неуредици бяха приети с компромис и симпатия.

За Черна гора обаче остава сериозното предизвикателство да пооправи съоръжението за 9-и септември, тъй като има около 40 дни до домакинството на Уелс в турнира Лига на Нациите.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна