Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуират 2 села в община Струмяни заради големия пожар в Малешевската планина

Снимка: БТА

Евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево в община Струмяни, област Благоевград, заради бързо разрастващия се пожар, който избухна по обед в Малешевската планина край границата с Република Северна Македония. 

Изключителна тежка остава ситуацията с пожара в планината Малешевска:

По информация от кмета на община Струмяни Емил Илиев, който също е във високата част, където е пожарът, огънят е обхванал между 20 и 30 хиляди декара гори и се движи в посока към границата с Република Северна Македония.

Освен към границата и към високата част на планината обаче, пожарните огнища успяха да слязат и в ниската част, където се намират селата Микрево, Каменица и др. Там обаче пожарът бързо беше загасен от самолетите, които дойдоха от другия пожар -  в планината Славянка

В момента се евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево, което е едно от последните преди границата с Република Северна Македония.

Обстановката тук е изключително напрегната, хората се страхуват, журналистите очакват официална информация от главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов, които също са във високата част на планината, където бушува пожарът.

Снимка: МВР

Ето какво споделиха местни жители и доброволци, което помагат в село Микрево и още в началото на пожара са били на място:

"Все още не се страхуваме, далече е от селото, ама правим всичко възможно да предотвратим пожарът да влезе в селото";

"Със селския кмет и общинския бяхме отгоре, опитахме се да го засечем и да не пресича пътя - по стария път за село Гореме бяхме. И се опитахме да не прескочи тоя път, да го овладеем горе, обаче беше твърде късно... Да, нагоре е  - нещо страшно е там".

"Страхуваме се, получихме сигнал от БГ-Алърт, ако се наложи, ще се евакуираме, имаме готовност"; "От село Кърпелево - селото е 16-17 души, всички ги евакуираха", казаха местни жители.

Междувременно 10 пожарни коли тръгнаха нагоре, полицейски автомобили също, за да извършат евакуацията. Тръгнаха и 2 линейки.

Военнослужещи от Сухопътните войски се включват в борбата с големия пожар в община Струмяни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Група от 15 военнослужещи с ръководител лейтенант Велик Кльонтов от Трети механизиран батальон на Трето бригадно командване – Благоевград, както и 15-те военнослужещи, които участваха в погасяването на големия пожар в планината Славянка на българо-гръцката граница с ръководител лейтенант Костадин Ковачев, ще действат в помощ на пожарникарите, горските служители и местните власти за потушаване на огъня в Малешевската планина.

От МО информираха още, че и военнослужещи от 78-ми батальон за осигуряване - София ще се включат в гасенето на пожара в община Струмяни днес. Групата е в състав от 25 военнослужещи с шест единици техника. Ръководител е капитан Николай Николов.

Социалното министерство е в готовност да евакуира заради пожар 56 жени, настанени в социална услуга  в село Каменица.
Снимки: МВР
Ситуацията с пожарите между селата Микрево и Каменица в община Струмяни се следи, тъй като в района има четири социални услуги, посочват от министерството. 

Министър Ивайло Иванов е разпоредил да се организира евакуация в случай на необходимост, като има уверение от няколко хотела, че те ще приемат потребителите от услугите, ако се наложи да бъдат изведени. 

Организира се и подходящ транспорт. В село Каменица е изпратен и екип на Дирекция "Социално подпомагане" Сандански.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени