Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка

Снимка: Кети Тренчева

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка северно от Серес. Тези райони горят вече 11-и ден. 

Вече няма активен фронт на огъня, но противопожарните сили на място остават, заяви кметът на гръцката община Синтики Йоргос Тациос. В социалните мрежи той написа, че пожарът е възникнал от мълния.

По думите му горящият район е бил непроходим и недостъпен за сухопътните сили на пожарната. Затова за потушаването на огъня са използвани хеликоптери и самолети. Пожарът обаче постоянно се е разпалвал заради вятъра и жегите. В гасенето се е включила и армията.

В една от регионалните гръцки медии - "Анексартитос", се отправят критики към реакцията на гръцките власти към бедствието, като ги обвиняват в незаинтересованост. Сайтът съобщава, че от българска страна на място са пристигнали служебният министър Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов, които са посетили оперативния център на Гоцев връх.

Съобщава се за среща на български пожарникари и горски служители с командира на противопожарните сили на област Централна Македония Янис Стергиулас, който е информирал, че няма нови големи пожари в Гърция, така че силите се пренасочват именно към Славянка, като е обещал допълнителна летателна техника от гръцка страна за окончателното потушаване на пожара на границата.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени