Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 пожара са гасили огнеборците в РСМ днес, 15 от тях още са активни

Горски пожар до село Кокошиняц, близо до Свети Николе, Северна Македония, 30 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 30 пожара са гасили огнеборците в Република Северна Македония днес, като 15 от тях са все още активни, а горещото време и вятърът затрудняват работата на пожарникарите.

Усилията на аварийните екипи сега са насочени най-вече към Дойран.

РСМ отново е потърсила помощ за справяне с пожарите, обхванали страната, чрез механизма на ЕС за гражданска защита, обяви директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, цитиран от БТА.

Сериозен е пожарът в Стария Дойран, съобщават местните медии, там огънят е обхванал няколко къщи.

Армейски противопожарен хеликоптер пълни контейнер с вода близо до района, засегнат от горски пожари до село Неманджици, Северна Македония, 30 юли 2024 г.; ЕПА/БГНЕСВ гасенето на огъня участва местното население, пожарникари от Дойран, Валандово, Гевгелия и Струмица, както и хеликоптер, който пълни вода от Дойранското езеро.

На територията на община Дойран пожар гори и близо до село Николич, който се е пренесъл и към гръцката страна на Дойранското езеро.

В района може да има неизбухнали боеприпаси, останали от Първата световна война, предупреди директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов.

След смъртта на един човек при пожар Ангелов призова собствениците на къщи и вили да изкопаят просеки от 20 метра до имотите си. 

Кметът на Дойран заяви, че пожарът най-вероятно е умишлен, защото в района са намерени туби с машинно масло. 

Ангелов апелира всички граждани, живеещи в полуизоставени села, да се евакуират веднага, ако чуят, че в близост до тях има активен пожар, и да не чакат огънят да стигне до селото.

Петима души са били блокирани в къща в село Стойманци, община Свети Николе, където днес също е избухнал пожар.

"Полагаме усилия да изведем хората, но заради пожара в селото е много трудно. Изпратен е хеликоптер, който да хвърли вода около къщата, която все още не гори, за да бъдат спасени хората", цитират медиите в страната Стоянче Ангелов.

Противопожарен хеликоптер лети над гробище близо до района, засегнат от горски пожари до село Неманджици, близо до Свети Николе, Северна Македония, 30 юли 2024 г.; ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени