Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев

30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението

Борбата с пожарите в Малешевската и Славянка планина продължава при много тежки условия

Пожарът в Малешевска планина, западно от река Струма, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград.
Снимка: БГНЕС

В много тежки условия  продължава битката с огъня в Малешевската планина над община Струмяни. Засега опасност за населените места към границата с Република Северна Македония няма, каза на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев.

Той потвърди, че огнената стихия е засегнала над 20 хиляди декара гори.
Пожарът в планината Славянка също настъпва от българската граница надолу, като е прехвърлил широката 15 метра просека.

Изключителна сложна остава ситуацията с пожарите в планината Славянка и в Малешевската планина.

Има много техника - машини за борба с огъня, както и човешки ресурс.

Целта е да опазим пътя между село Микрево и Цапарево, каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев (в центъра); Снимка: Кети ТренчеваНад 23 автомобила на пожарните гасят големия пожар край Струмяни, а общо с автомобилите на горските служители са общо 30. Две верижни машини се качват нагоре, съобщи главният секретар на МВР комисар Димитър Кангалджиев.

В община Струмяни две села са евакуирани - Кърпелево и Цапарево, създадени са условия хората да бъдат настанени в община Сандански. Те ще бъдат настанени първоначално в общежитието на Спортното училище и в един хотел.

Въпросният пожар не се движи към населено място, а на юг, каза още Кангалджиев. Задачата ни е да опазим пътя между Микрево и Цапарево и да не допускаме да отива пожарът в южна посока.

За Кърпелево няма опасност за жителите, добави той. Няма пострадали хора при пожара, спокойна е обстановката в населеното място.

"Гори горски фонд, на места се забелязва върхово горене, което е най-сложното горене (за борба с огъня).

Над 23 автомобила са на Пожарните, общо с автомобилите и екипите на горските служители, както и на Столичната аварийна служба на г-н Краси Димитров, наброяват над 30 автомобила и екипи.

Две верижни машини са в настоящия момент - едната се качва към село Цапарево, другата в момента вече изгражда просеки .

Към настоящия момент фронтът на пожара не се движи към населено място, към настоящия момент нямаме пострадали хора, спокойна е обстановката в населеното място.

Току-що се връщам оттам, даже проведох разговори с част от живущите, спокойни са.

Единствено това е, както в други случаи, не им се искат да напускат", каза комисар Кангалджиев.

Той съобщи, че вече е задействан механизма за помощ от Европейския съюз и утре се очакват самолети от Румъния, които да се включат в гасенето.

Хеликоптери от Българската армия също ще участват, за да продължи битката и на двата фронта на пожарите по южната ни граница - в Малешевската и в планината Славянка, където също ситуацията се усложнява с часове.

Пожарът, който се прехвърли от гръцка на българска територия в Славянка, бе обливан днес от въздуха, след като взрив на мина постави под въпрос сигурността на огнеборците, които са на терен.
Към момента повече от 300 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" със специализирана техника участват в локализирането и ликвидирането на 46 едновременни произшествия, уточняват от МВР.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени