Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Снимка: БГНЕС

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат.

Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането на български военнослужещи във военни конфликти, преразглеждане на Зелената сделка и запазването на базови енергийни мощности.  

Независимите депутати предложиха и срещнаха подкрепа за спешно изграждане на Единен център за управление на кризи към Министерство на отбраната, спиране на т.нар. "джендър пропаганда" и пълна забрана за изграждане на соларни паркове върху земеделски земи.

Според председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от получената подкрепа зависи дали евентуален редовен кабинет ще има пълен 4-годишен мандат или ограничен:

"Най-правилното е да има 4-годишен мандат. Ако има непреодолими различия между някои партии, но все пак има осъзнаване от някои портии, че от кризата, в която се намираме, трябва да започнем да излизаме, тогава може да се направи по-кратка програма в срок година или две, в която да се решат най-належащите неща, по които има консенсус. И тогава прозорецът може да бъде по-къс".

"След тази среща тази вечер мнозинството за реализация на третия мандат нарастна на 22 души", каза Станислав Балабанов.

Позицията за отказ от подкрепа на кабинет бе потвърдена и днес от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, начело с Делян Пеевски. Разговорите продължават утре със среща на "Има такъв народ" с депутатите, изключени от парламентарната група на ДПС, начело с Джевдет Чакъров.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени