Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Снимка: Любо Андреев

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания.

Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се провежда информационна кампания за начините за разпространение на хепатит и как да се предпазим от коварната болест. 

Тя преминава под мотото "Време е за действие". Всеки желаещ може да си направи в лабораторията на хигиенната инспекция безплатно изследван.

"Просто така, за превенция на човек, никога не знае какво носи в себе си. Това е удачен вариант да провериш здравето си".

От началото на годината изследвания за хепатит в РЗИ са направили над 550 желаещи, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор "Заразни болести". От началото на годината са регистрани нови 20 случая за хепатит. За цялата 2023 година те са 37.

Безплатни изследвания за хепатит ще се извършат в четвъртък в здравния център в ромския квартал "Кошарник", а в петък в пенсионерския клуб в Монтана, допълни Тодорова.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени