Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС изслушва двама министри за предложени промени в ПВУ

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще започне пленарната седмица с изслушване на министрите на финансите и на енергетиката по предложените от служебното правителство изменения в Националния план за възстановяване и устойчивост.  

Изслушването на двамата служебни министри е по искане на ГЕРБ-СДС и е свързано с Решение на Министерския съвет от 17 юли и изготвените предложения за изменение на Плана, както и на предложените две промени в сектор "Енергетика" в частта RЕPowerEU, които се подготвят с цел получаване на допълнителен безвъзмезден ресурс и за хода на дискусиите в Европейската комисия по тях. 

Четири законопроекта за изменение на закона за здравето влизат на първо четене в пленарната зала – два от ПП-ДБ, на БСП и ИТН. ПП-ДБ предлагат подобряване на нормативната уредба по отношение на обхвата и функционалността на Националната здравно-информационна система и за предоставяне на диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности от разстояние. От ИТН предлагат създаването и въвеждане на мобилна медицинска помощ чрез специализирани здравни автомобили за подобряване на достъпа на гражданите до здравни услуги.

Промените в закона за здравето, внесени  от БСП, предвиждат пълна забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) и на пълнители с райски газ на физически и юридически лица, с изключение за медицински цели и за случаите, предвидени в закона за храните.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в закона за закрила на детето, внесени от ГЕРБ-СДС, с които се ограничава употребата, продажбата и предлагането на всички видове бездимни цигари за непълнолетни.

В дневната програма са и промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се предлага съдът да получава по служебен път информация за образувано исково производство, тъй като се предвижда изпълнителното производство да бъде изцяло в електронен вид.

Днес продължават и разговорите на "Има такъв народ" за кабинет с третия мандат - предвидена е отложената от вчера среща с депутатите от ДПС, приближени до Доган.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна