Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС приема Програма за компенсиране на разходите на небитовите потребители на ток

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство ще заседава днес, като приема Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември тази година.

Народното събрание задължи в края на миналата седмица Кабинетът да изплаща компенсациите заради повишените цени на свободния пазар на електроенергия. 

Компенсациите за бизнеса ще се изплащат при цена на електроенергията над 180 лв. за мегаватчас на борсата. Средствата ще са от фонд “Сигурност на електроенергийната система”. 

Още в петък служебният министър на енергетиката Владимир Малинов обяви, че програмата за компенсиране се подготвя:

“И ще положи максимални усилия да защитим от правна гледна точка, че този механизъм, който се предлага, не води до изкривяване на пазара, тъй като това е мярка, която е справедлива. Предвижда се компенсацията да бъде еднаква, равна за всички небитови потребители”.

Страната ни ще трябва да получи нотификация от Европейската комисия, за да плати компенсациите на бизнеса. 

Министрите ще предложат на парламента да ратифицира одобрения от кабинета Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България и на Румъния за изграждането на щаб за регионално компетентно командване на силите за специални операции. Изграждането му ще усили възпиращия и отбранителен потенциал на югоизточния фланг на НАТО. 

Също на парламента се предлага за одобрение и Меморандумът за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презграничните операции за еър полисинг. Решението е от началото на годината и се отнася до носенето на бойно дежурство в мирно време в рамките на интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Презграничните операции по въздух се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на меморандум. Страната ни има одобрени такива и със съседните Румъния и Гърция. 

Служебните министри ще изменят и допълнят и програмата за хуманитарно подпомагане на разселените у нас граждани на Украйна.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна