Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Специалистът съветва по-възрастните: двигателна активност, социални контакти, креативност

Д-р Владимир Симов
Снимка: Изд. Изток-Запад

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно, дори да остаряваме красиво. В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването".

В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос, обръща внимание и как той засяга един български пенсионер.

"Реших да напиша книга, достатъчно обхватна, която съчетава социологични фактори, невроконгитивните проблеми на деменцията, да отворя скритите страници на геронтопсихиатрията, да надникнат там, където специалистите разсъждават преди да изпишат рецепта", отбеляза специалистът и автор пред БНР-Радио София.

Неслучайно е озаглавил книгата по този начин, а не например „Старостта“, „Стареенето“.

Продължителността на живота нарасна до 81 г. средно, сега живеем по-дълго, но какво е качеството на живота, който живеем?

За да отговори на този не само риторичен въпрос, д-р Симов е направил справки, провел е много разговори с възрастни хора от различни места и с различно образование и професии. Разгледал е широко разпространени патологии, свързани с напредването на възрастта, различни страни на стареенето, как се случва този процес в динамика и как се преживява от хората.

Твърди, че в България институциите са в дълг към пенсионерите. Трябва да се създадат болнични и други структури, които да подкрепят хората. Да е ясна представата за състоянието, броя и самочувствието на българските пенсионери. Да има клубове и други структури, които да предлагат занимания на възрастните хора. Старостта да не се асоциира непременно с негативност. Да съществува по-оптимистичен модел на съществуване.

Д-р Владимир Симов изброи и най-важните съвети, които човек може да изведе от книгата:

1. Запазване на физически добра форма през годините – да се полагат усилия според възрастта и болестите за ежедневна активност. (Софиянци се качват на Витоша, ама обикновено - в събота и неделя.) Да има всякакво движение – не само като чисто спортни прояви, но и танцуване.

"Танцът е мощна техника за конгитивно съхраняване, по-силно от кръстословици и судоку. Помага за поддържане на координацията, има социална връзка с партньора, разучаване на нови стъпки, емоция, подчерта д-р Симов.

2. Поддържане на социални връзки – семейство, колеги и близки приятели, широк кръг познати. Обикновено след 50 г. човек остава предимно с тесния кръг, фокусира се върху тях, отглежда внуци. Комуникацията кара хората да се чувстват оценени, подкрепени и обичани, дава взаимно обогатяване с емоции.

3. Креативност – това не е само творческата страна на живота, а също така интелигентност и мъдрост, капацитет за адаптиране, способност за поглеждане на проблемите от повече страни. Засяга и наша способност в по-напреднала възраст.

По думите на автора на "Остаряването" кривата на креативността е U-образна. Пиковете ѝ  са между 20 и 30 г. и 60 до 75 г.

Чуйте разговора на Даниел Ненчев.

  • Владимир Симов завършва медицина, след което специализира психиатрия и психотерапия. Работи в различни психиатрични структури и клиники в София. Сертифициран психотерапевт е по диалектична бихейвиорална терапия, терапия на схемите и хипнотерапия. Бил е заместник-председател на Българско общество по аналитична психология К. Г. Юнг. За изследванията си в областта на психиатрията е отличен с две международни награди.
    През последните 15 години работи в чужбина – първоначално във Великобритания, където съчетава работата си като психиатър с преподавателска дейност, а днес живее и работи във Франция.
    Наред с медицинското си образование, Симов завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, а по-късно специализира оперна режисура. Има реализирани театрални спектакли и една оперна постановка. Автор е на романа „Мъж и Жена сътвори го“; есеистичната книга „Пространства на мълчанието“ и сборника от разкази „Непокорни пеперуди“. Владее английски, френски и руски език.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна