Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот на село по време на война. Истории от Украйна

| обновено на 31.07.24 в 10:25
Снимка: Олександър Барон

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" Доротея Николова от Радио Варна разговаря с двама бесарабски българи в Украйна, за да разбере как се живее по време на война в селските райони.

Кметицата на село Владичен в Болградския район на Одеска област Мария Игнатова разказва за живота в селото, разположено на западния бряг на най-голямото сладководно езеро в Украйна, второто по големина в Европа. Владичен е населено предимно с етнически българи, които поддържат българските традиции. Игнатова споделя, че в селото има и други националности и хората са свикнали с многоезичната среда.

Тя обаче отбелязва, че селото се сблъсква с проблеми като лошите пътища и трудностите с извозването на боклука. Надеждите са след войната тези проблеми да бъдат решени и селото да се развие по-добре.

Мария Игнатова има много планове за развитието на туризма около езерото. Планират създаването на Музей на българската култура в старата библиотека на селото. Първите преселници от България са дошли през 1804 г., и до днес няма трудности, свързани с това, че са българи, защото местните хора са свикнали с много националности и езици. Тя има сестра, която е омъжена в България, но в момента живее в Германия. В селото има и преселници от бомбардираните градове, които са намерили убежище във Владичен.

Чуйте в звуковия файл. 

Алексей Куцарев, чието семейство, съставено от етнически българи, се занимава със земеделие в Болградска област, споделя за предизвикателствата, с които се сблъсква бизнесът в Украйна. Основните проблеми са липсата на електричество заради руските удари по енергийната система и недостигът на работници. С над 1000 километра фронтова линия, много от работниците са на фронта, което води до дефицит на кадри. Куцарев разказва, че семейството му обработва около 10 000 декара земя и има мелница, фурна и магазин. Част от зърното се дарява в пекарни в Николаев и Херсон, където се пече хляб за хора, загубили всичко.

Войната оказва влияние на много аспекти от живота, включително и на недостига на шофьори, механици и електротехници. Според Куцарев, ако човек няма инвалидност или три деца до 18 години, той трябва да отиде на фронта. Във всяко бесарабско село има поне един-двама загинали на фронта. Вторият голям проблем е недостигът на електричество, като в някои дни има ток само за три часа, а през зимата се очаква да има по 4-5 часа ток на денонощие. Затова хората купуват генератори, които също са дефицитни.

Тези разкази на бесарабските българи в Украйна разкриват трудностите и предизвикателствата, пред които са изправени хората там, но също така показват и тяхната устойчивост и надежда за бъдещето.

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна