Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изкуството и туризмът се преплитат в Стария град на Несебър

| обновено на 31.07.24 в 11:24
Снимка: БГНЕС

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме компромисите, които се правят в името на вкуса на летовника. Нашият гост е Ася Сотирова, собственик на галерия в Стария град на Несебър.

Ася Сотирова сподели с нас своите наблюдения и опит в работата си с туристите и изкуството. Тя разказа, че в ежедневието си се среща с много хора, тъй като Несебър посреща гости от цял свят. "Всеки има собствен вкус", обяснява тя, "има го и масовият турист, който търси нещо евтино, което да остане като спомен. Има и хора, които търсят по-сериозното изкуство."

Сотирова подчертава важността на любовта и отдадеността, вложени в творбите. Според нея, когато нещо е сътворено с любов и отдаденост, това се усеща дори при продажбата. "Усещат се енергия и заряд, сякаш нещата сами излъчват енергията на хората, които са ги правили", споделя тя.

Често получава отзиви от посетители, които признават, че не разбират много от изкуство, но усещат магическата атмосфера в галерията. "Може би животът близо до морето ти дава малко по-различен поглед", смята тя. "Всеки ден, взирайки се в хоризонта, разбираш колко си малък и колко необятен е светът. Чисто географски имаш свободата да си различен."

Освен това Ася Сотирова отбелязва, че дори през зимата Несебър привлича посетители, които обичат да се разхождат из града. Според нея тогава изпъква истинската красота на Несебър, защото той не е само плажна дестинация.

Сотирова споделя, че градът започва да се ориентира към изкуството и се стимулира развитието на българските творци. Тя вярва, че тази тенденция ще продължи и ще доведе до още по-голямо признание и развитие на местните таланти.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна