Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Не се меся във вътрешните дела на нито една политическа партия

Снимка: БТА

По повод днешните твърдения на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че Румен Радев разцепва движението, държавният глава заяви, че не се меси във вътрешните работи на нито една политическа партия.

По повод обвиненията на Пеевски, че заедно с ПП-ДБ организира сваляне на председателя на парламента Рая Назарян, Радев заяви, че не може да коментирам фантазиите на други хора:

"Явно, когато имаш амбиции да управляваш цялата държава, а се вижда, че не можеш да управляваш собствената си партия, е нормално да си изнервен", коментира още Радев. Не мислите ли, че прекалено дълго време медиите ни занимават с личните тревоги и вълнения на въпросния господин, които се опитват да ни се представят като някакъв обществен въпрос. Това не е обществен въпрос, а лична драма, която естествено върви към своята развръзка".

По-рано днес Делян Пеевски заяви, че Румен Радев разцепва ДПС и кадрува в Народното събрание с опит да бъде сменен председателят Рая Назарян.

Депутати, подкрепящи Ахмед Доган, пък определиха като внушения думите на Пеевски за намеса на президента в работата на парламента.

Радев каза също, че е направил нужното, за да осигури шансовете за съставяне на кабинет, и припомни, че очаква диалогичност от партиите, които ясно и откровено да заявят своите намерения. Президентът предупреди, че "домовата книга" за избор за служебните премиери вече е "по-къса". 

Промяната на Конституцията е била злополучна и така се стигнало до "парадоксални резултати", добави държавният глава: 

"Излиза, че обикновено Народно събрание не може да пипа правомощията на главния прокурор, но има право съществено да ограничи правомощията на държавния глава. Цялостната оценка за този експеримент с Шестата поправка на Конституцията е, че той не само не успя да постигне заявената цел - съдебна реформа, но и съществено разклати конституционните устои на държавата. Това е катастрофалният резултат от реформаторския напън на "сглобката" да използва и да употреби основния закон като алиби за своето съществуване". 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна