Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се учи в българското училище в Париж?

| обновено на 31.07.24 в 13:11
3
Снимка: Училище "Родна реч омайна"

В рубриката "Минути на редактора" ви разказахме за едно от петте български училища в Париж, което носи името "Родна реч омайна". Това училище играе ключова роля във възпитаването на българското самосъзнание сред младите българи в чужбина. За важността и мисията на училището разказа директорът Пламена Ерон.

Училището е създадено през 2019 г. с цел да бъде "олтар на българския дух и пазител на българските културни традиции". В него се изучават български език и литература, роден край, човек и общество, история и география на България. Освен присъствените занятия, училището предлага и дистанционно обучение, в което участват ученици от седем държави.

Учениците на "Родна реч омайна" активно участват в международни конкурси по рисуване и музика, като много от тях са носители на високи награди и отличия. Повечето деца, които посещават училището, са от смесени бракове и често не говорят или говорят много малко български. Въпреки това, те идват с желание и намират приятели.

Училището отбелязва много от българските празници и полага усилия думата "България" да означава много за своите ученици.

На 7 септември тази година ще отвори врати първото българско неделно лицензирано училище в Парижкия регион, което също ще носи името „Родна реч омайна“. То ще обхване българите, които не са обхванати от съществуващото училище в Париж.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимките са предоставени от директора на училището - Пламена Ерон.
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна